Boomplantdag Schurenberger Park: Ermers Communicatie verzorgt in- en externe communicatie

Op 5 november jongstleden plantten inwoners van Hoensbroek in het Schurenberger Park 85 adoptiebomen. Ermers Communicatie verzorgde onder andere de communicatie bij dit grootse evenement.

Behalve alle communicatie met adoptanten (aanmeldingen, vragen afhandelen, betalingen) werden een Facebookcommunity opgebouwd, teksten voor flyers geschreven, de website gebouwd en content beheerd. Ook werden de algemene voorwaarden opgesteld, informatieborden ontworpen en gerealiseerd en alle werkzaamheden rondom de boomplantdag gecoördineerd.

Wat tijdens de aanloop een interessant idee van enkele buurtbewoners leek, bleek gaandeweg een steeds groter wordende uitdaging: het verbinden van inwoners van Hoensbroek via een boomplantdag.

Niet zomaar een klein project

Het idee voor het park ontstond zo'n kleine vier jaar geleden bij Stichting Buurtbeheer Maria-Gewanden, een groene wijk in de noordwestelijke uithoek van gemeente Heerlen. Sinds de fusie van twee lokale sportverenigingen met andere clubs in de gemeente, lagen er drie braakliggende sportvelden in de wijk. 3 Hectare grasveld met gesloopte kantines, trappen, en woekerend onkruid. De gemeente had geen geld meer om de clubs te ondersteunen en ook de kosten voor het onderhoud van de achtergebleven terreinen drukten op de gemeentelijke begroting.

Tijdens een informatieavond in het voorjaar van 2013 konden buurtbewoners hun ideeën kwijt voor een toekomstige bestemming van het terrein aan de Randweg. De keuze viel uiteindelijk op drie opties die tot een gezamenlijke bestemmingsplan werden gesmeed: het Schurenberger Park. Hierin zou ruimte zijn voor een levensloopbos, een natuurlijk bos en een activiteitenterrein die in meerdere fases aangelegd zouden gaan worden. Verder moest gezorgd worden voor de aanleg van wandelpaden en een kikkerpoel. Maar dat kon niet zonder de oprichting van een nieuwe stichting, inschrijving bij de Kamer van Koophandel een eigen bankrekening, zoeken naar sponsoren en fondsen. Die werden gelukkig gevonden.

Het succes van het levensloopbos

Het idee voor een levensloopbos was niet nieuw. Andere gemeenten namen soortgelijke initiatieven waarbij ze zelf de plannen maakten en uitvoerden. Het levensloopbos van het Schurenberger Park is anders: het is helemaal bedacht door vrijwilligers uit de wijk die ook de realisatie in eigen hand namen met vakkundige ondersteuning door een medewerker van de gemeente Heerlen.

In het voorjaar van 2016 werd gestart met de plannen voor de eerste officiële boomplantdag: van het simpelweg vaststellen van een datum tot en met het plannen van alle activiteiten voor het werven van adoptanten en de organisatie van de boomplantdag zelf. Ermers Communicatie stuurde hierbij en voerde een groot deel van de voorbereidende activiteiten uit:

 • Opzetten en beheer van content van de website en Facebookpagina

 • Vaststellen, gebruik en bewaken van de huisstijl

 • Opstellen van de Algemene Voorwaarden

 • Teksten van flyers

 • Ontwerp van labels

 • Ontwerp en realisatie van informatieborden

 • Ontwerp certificaten voor adoptanten

 • Verzorgen van alle drukwerk

 • Inlezen van geografische coördinaten van alle bomen, infrastructuur en vastleggen in Google Earth voor administratieve en grafische doeleinden en gebruik door de gemeente

 • Alle communicatie met adoptanten (afhandelen van inschrijvingen, betalingen, informatievoorziening).

 • Coördinatie en uitvoering van diverse activiteiten (bestellen bomen, materialen)

 • Logistiek rondom de levering en distributie van 85 adoptiebomen, heesters en materialen

 • Persvoorlichting

Behalve de 85 adoptiebomen werden er nog eens 25 bomen in het papierenbomenbos (een initiatief van gemeente Heerlen) en 25 heesters geplant.

Samen met de fantastische inzet van vrijwilligers werd de boomplantdag een groot succes: meer dan 400 inwoners van Hoensbroek waren aanwezig, plantten met familie en kennisssen een boom en spraken vol lof over het idee achter de transformatie en revitalisering van het gebied en de perfecte organisatie en communicatie.

Heeft u ook zo'n project, of wilt u weten wat er allemaal komt kijken bij het uitvoeren van een vergelijkbaar plan? Neem dan gerust contact op via e-mail of ga naar de contactpagina en laat daar een berichtje achter.

Blogs
Recente Blogs
Archief
Zoeken via tags
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Social Icon