Communicatie en IT: een moeilijke relatie?

Ik heb ervaren dat communicatie bij IT-projecten nogal eens stroef verloopt. Ik doel hier niet op de procesmatige kant van die communicatie bij projecten (change management bijvoorbeeld), maar het betrekken van medewerkers bij een project, het motiveren, trainen en uitleggen van het hoe en waarom. Waar delen we kennis over de (project)organisatie en hoe pakken we dit slim aan zodat zoveel mogelijk medewerkers er blij van worden?

IT-ers houden vooral de technische aspecten van een tool scherp in de gaten; dat is hun domein en daar moeten ze vooral mee bezig zijn. Bij het delen van informatie, kennis en documentatie gaat het echter nogal eens mis. Met een 'technische' bril wordt vaak naar communicatie gekeken (plat gezegd volgens het ZBMO-model), terwijl diepere kennis en begrip over hoe mensen informatie verwerken, vinden en delen noodzakelijk is. Niet de technische maar de menselijke factor is van groot belang! Tools als Yammer, Joomla of een nieuw intranet kunnen een zegen zijn voor de organisatie of net níet het juiste antwoord op het communicatieprobleem dat opgelost moet worden. Zijn we van een communicatieprobleem verlost of wordt er een nieuwe bron van problemen mee naar binnen gehaald?

(Eerder gepubliceerd via Blogspot op 17 juli 2014)

Blogs
Recente Blogs
Archief
Zoeken via tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Social Icon